Avtorske pravice

Avtorske pravice

AVTORSKE PRAVICE

Nekatere slike in fotografije, ki jih najdemo na spletu, nam tako prirastejo k srcu, da se nam zdi, da so naše. Ampak podobno kot v trgovini izdelek ni naš, dokler ga ne plačamo, tudi slike na internetu niso naše, dokler ne pridobimo zanje pravice za uporabo oziroma dovoljenja lastnika avtorskih pravic, da jih lahko uporabimo.   Avtorske pravice varujejo avtorje različnih avtorskih del oz. intelektualne lastnine.  Čeprav se zakon o avtorskih pravicah v različnih državah bere nekoliko različno, pa obstaja mednarodna konvencija, ki določa minimalne pogoje za zaščito avtorskih pravic za intelektualna dela, ki nastanejo kjerkoli po svetu. Bernsko konvencijo je namreč podpisalo 180 držav. Ta konvencija tako velja za celoten svet, vključno s celotnim internetom.   Avtorsko delo na kratko pomeni, da je avtor dobil unikatno idejo za to delo, ga sam ustvaril in potem tudi sam objavil. Seveda pa so avtorji v manjšini, ljudje, ki so jim avtorska dela všeč, pa v veliki večini. In jasno je, da avtorji ustvarjajo zato, da bi njihova dela bila všeč drugim ljudem, da bi jih pohvalili in želeli tudi (od)kupiti. Vse, kar najdemo na spletu, je avtorsko zaščiteno. Vprašanje pa je, ali za uporabo posameznega dela potrebujemo privoljenje avtorja ali ne – najbolj varno je predvidevati, da prav za vsako delo, ki ga najdemo na spletu, potrebujemo dovoljenje avtorja za uporabo. Včasih je to dovoljenje brezplačno, največkrat pa je pravico do uporabe avtorskega dela treba odkupiti. Ti zneski običajno niso visoki – vsaj za grafike in slike obstaja veliko portalov, kjer lahko najdemo ogromno materiala in ga odkupimo po zmernih cenah.   Ker v primeru tiska na majice največkrat pridejo v poštev grafike in slike, nekaj hitrih navodil, kako zagotovimo, da z naročilom tiska ne kršimo avtorskih pravic. Poiščemo lastnika avtorskih pravic in preverimo, kakšne pravice za uporabo je morda že podelil. Če želimo njegovo grafiko ali sliko uporabiti v namen, ki ni brezplačen, se pozanimamo o ceni, trajanju in drugih pogojih odkupa pravice do uporabe avtorskih pravic. Namreč, ta pravica ni odtujljiva, avtor jo lahko podeli samo za določen čas, prav tako pa lahko omeji možnosti uporabe oz. vam proda pravico do različnih vrst uporabe. Potem moramo paziti, da delo uporabljamo skladno s pridobljenimi pravicami.

Ko se navadimo, da so avtorska dela povsem enakovredna vsem fizičnim izdelkom, ki jih lahko kupimo v trgovinah, bo razmišljanje o avtorskih pravicah postalo bolj pomirjajoče. Namreč vsi si želimo, da je naše delo priznano in nagrajeno, zato se do drugih obnašajmo enako, kot želimo, da bi se drugi obnašali do nas. 

Obstaja veliko spletnih mest, kjer lahko brezplačno ali po zelo nizkih cenah naročite fotografije, recimo Pexels.comPixabay.com in druge.   Ob naročilu unikatnega potiska na tej spletni trgovini naročnik prevzema vso odgovornost, ki izhaja iz naslova uporabe avtorskih del. Izvajalec ne more preverjati avtorskih pravic in tudi ne jamči zanje, se pa zavezuje, da naročil, ki so vezana na uporabo avtorskih del, ne bo ponujal ali prodajal tretjim osebam.   Če imate še kakšno vprašanje, je nekaj odgovorov tule.